To medisyn.eu βραβεύτηκε με τον έπαινο "Dynamic New Comer" στην κατηγορία Εφαρμογή B2B Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2015

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωθείτε για την εργαστηριακή εξέταση που σας ενδιαφέρει με τη βοήθεια του καταλόγου μας.

Mybrca_v4

New_genetic-01

Bgi_brca

Bgi_vista

Cardio_dna

Cancer_risk

Mybrca_v3

Nutrifit

Allergy-catalogue-banner

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1C)

HbΑ1C, A1C
Κλινική χρησιμότητα

Η  HbA1c αντανακλά το μέσο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα για 2-3 μήνες πριν την εξέταση. Χρησιμοποιείται στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής.

Προετοιμασία εξεταζομένου

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενή.

Δείγμα

Ολικό αίμα EDTA, 1 ml σε συμβατό σωληνάριο.

Σταθερότητα δείγματος
RT (20–25°C) Ψύξη (2–8°C) Κατάψυξη (−20°C)
24 ώρες 1 εβδομάδα ακατάλληλο
Μη αποδεκτό δείγμα

Αιμολυμένο δείγμα, δείγμα με πήγμα.

Μεταφορά δείγματος

Μεταφορά δείγματος στους 2-8 °C

Μέθοδος Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC).
Τιμές αναφοράς

Κλάσμα ΗbA1C

Ολική ΗbA1

4 - 6 %

4,8 - 7,8 %

Τι επηρεάζει Ψευδώς χαμηλές τιμές μπορεί να παρατηρηθούν σε αιμολυμένα δείγματα, σε αιμοσφαιρινοπάθειες, σε μετάγγιση αίματος ή σε μεγάλη απώλεια αίματος, στη χρόνια ηπατίτιδα, στην υπερτριγλυκεριδαιμία και κατά τη χρήση κάποιων φαρμάκων (δαψόνη, ριμπαβιρίνη, αντιρετροϊικά φάρμακα, σουλφαμεθοξαζόλη και τριμεθοπρίμη, hydroxyurea, συμπληρώματα βιταμίνης C και Ε και μικρές δόσεις ακετυλοσαλικυλικού οξέος). Ψευδώς υψηλές τιμές παρατηρούνται σε σιδηροπενική αναιμία, σε έλλειψη βιταμίνης Β12, σε χρόνια χρήση οπιοειδών φαρμάκων και υψηλών δόσεων ακετυλοσαλικυλικού οξέος.
Παρατηρήσεις

Η αιμοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθροκύτταρα και συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Στην κυκλοφορία του αίματος, η γλυκόζη του πλάσματος εισέρχεται  μέσα στα ερυθροκύτταρα και συνδέεται μέσω μιας μη ενζυματικής αντίδρασης με την αιμοσφαιρίνη οπότε και την γλυκοζυλιώνει. Η αντίδραση αυτή συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια ζωής των ερυθροκυττάρων που είναι περίπου 120 μέρες. Έτσι όσο πιο αυξημένη είναι η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Παρόλα αυτά, αν και όλα τα ερυθροκύτταρα συμβάλλουν στον καθορισμό του ποσοστού της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από τα νεαρότερα μέχρι τα πιο γηρασμένα, μελέτες έχουν δείξει πως τα νεαρότερα ερυθροκύτταρα των τελευταίων 30 ημερών συμβάλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από ό,τι τα γηραιότερα  που έχουν ζωή 90-120 μέρες πριν. Αυτό εξηγεί και το γεγονός γιατί μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στα επίπεδά της ύστερα από σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Επομένως δεν απαιτούνται 120 μέρες για να διαπιστωθεί κάποια σημαντική αλλαγή στα επίπεδα της μέσης γλυκόζης του αίματος.

Τα επίπεδα της μέσης ημερήσιας γλυκόζης του πλάσματος (eAG, Estimated Average Glucose) μπορούν να υπολογισθούν από τον τύπο: eAG(mg/dl) = (28,7 X HbA1C) - 46,7. Η τιμή της eAG διαφέρει από την μέση τιμή της γλυκόζης που προκύπτει από την καθημερινή και συχνή μέτρηση της και αυτό γιατί οι μετρήσεις αυτές γίνονται συνήθως όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά, όπως είναι το πρωί ή πριν το φαγητό.

Εκτέλεση Αυθημερόν

Πίσω στο ευρετήριο