To medisyn.eu βραβεύτηκε με τον έπαινο "Dynamic New Comer" στην κατηγορία Εφαρμογή B2B Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2015

SYNΕΤΑΙΡΙΚΑ

Τελευταία Σημαντικά Νέα

Στιγμιότυπα Ημερίδας Εφαρμοσμένης Εργαστηριακής Ιατρικής Medisyn στη Θεσσαλονίκη

Monday, 20 November 2017

Μία ακόμη επιτυχημένη Ημερίδα Εφαρμοσμένης Εργαστηριακής Ιατρικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διοργάνωση του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn.

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν 170 άτομα ιατροί Βιοπαθολόγοι μέλη και συνεργάτες του Συνεταιρισμού, κλινικούς ιατρούς, φοιτητές της Ιατρικής και της Σχολής Τεχνολόγων Eργαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Eκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Medisyn συμμετείχαν ο Πρόεδρος κος Μακρίδης Παναγιώτης, η Αντιπρόεδρος κα Παπακωνσταντίνου Μαρία, η Γενική Γραμματέας κα Καλαμάρη Μαρία, και τα μέλη του ΔΣ κα Δερβίδου Άννα, υπεύθυνη Βορείου Τομέα, και η κα Σπυροπούλου Κατερίνα.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Medisyn Κος Μακρίδης Παναγιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ισχυρή βούληση του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών για διαρκή επιστημονική ενημέρωση των μελών και συνεργατών του ως μία σημαντική προϋπόθεση για την επιβίωση και στήριξη των ιατρείων. Τόνισε ιδιαίτερα τα πολλαπλά πλήγματα που έχουν υποστεί τα βιοπαθολογικά ιατρεία μέσω των rebate, clawback και της υποκοστολόγησης των εξετάσεων. Παρότι έχουμε εισέλθει από την εποχή της σημειολογίας στην εποχή των αποδείξεων και στην ανάπτυξη της εξατομικευμένης ιατρικής κύρια μέσω της μοριακής γενετικής, η οικονομική παράμετρος είναι αυτή που καθορίζει την απόφαση για την εκτέλεση των εξετάσεων» τόνισε ο κος Μακρίδης.

«Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στη βιομηχανική παραγωγή αποτελεσμάτων χωρίς καμία αξιολόγηση της ποιότητας, της γνώσης και της ιατρικής υπηρεσίας. Οι συνέπειες όμως αυτού του τρόπου σκέψης και λειτουργίας οδηγούν πρώτον στη δυσκολία υλοποίησης ενός σωστού έργου από τον εργαστηριακό και τον κλινικό ιατρό, δεύτερον ο ασθενής θα ταλαιπωρηθεί από κακές διαγνώσεις και θεραπείες και τρίτον τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να επιβαρύνονται με πολλαπλάσιο κόστος από τη λανθασμένη διαχείριση του ασφαλισμένου στο σύστημα υγείας. Στην κατάσταση αυτή ο Medisyn αντιστέκεται σθεναρά λειτουργώντας σύμφωνα με τα πιο υψηλά πρότυπα ποιότητας και εμείς είμαστε εδώ για να εμπλουτίσουμε τη γνώση, έτσι ώστε να ασκούμε σωστά την ιατρική προς όφελος του ασθενή. Καλούμε λοιπόν και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους δηλ. την πολιτεία αλλά και τα κέντρα αποφάσεων αυτής, να κάνουν σωστά και αυτοί τη δική τους δουλειά.»

 

Την εκδήλωση του Συνεταιρισμού τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κος Εξαδάκτυλος Αθανάσιος και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κα Μαστοράκου Άννα.

 

Ο κος Εξαδάκτυλος, απηύθυνε χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι «θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, για τη φιλοσοφία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη ιατρικών σχημάτων όπως είναι ο Συνεταιρισμός. Όσο περισσότερο δυναμική είναι η συμμετοχή των ιατρών τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε για την επίλυση των προβλημάτων που μας αφορούν. Έχουμε περάσει, σημείωσε ο κος Εξαδάκτυλος, από μία πρώτη φάση όπου όλα προσφέρονταν σε όλους και ήταν ατελείωτος ο προϋπολογισμός, σε μία δεύτερη φάση παράνοιας όπου όλα προσφέρονται σε όλους αλλά ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος, ενώ κάθε χρόνο γίνεται και ολοένα μικρότερος. Και επειδή δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι δωρεάν, αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται πληρώνονται ολοένα και λιγότερα. Για να επιβιώσουν τα μικρά εργαστήρια θα πρέπει να εκφράζονται συνολικά με μία φωνή και αν είναι δυνατό στον ίδιο τόνο». Τέλος, ο κος Εξαδάκτυλος ανακοίνωσε τη λειτουργία του Επαγγελματικού Ταμείου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει επαυξημένο βοηθητικό ρόλο στη συνταξιοδότηση των ιατρών και των φαρμακοποιών.

 

Η κα Μαστοράκου Άννα αναφέρθηκε στις δ υσκολίες που αντιμετωπίζει ο εργαστηριακός κλάδος καθώς υφίσταται συνεχή απαξίωση της ιατρικής πράξης με παντελή απογύμνωση όλων των δικαιωμάτων του και έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση του μονοπωλιακού κρατικού φορέα, μέσω της οποίας απεμπολούνται όλα τα δικαιώματα του κλάδου. Συνέστησε επίσης ο εργαστηριακός κλάδος να παραμείνει ενωμένος και να αντισταθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία. Επίσης συνεχάρη τον Συνεταιρισμό Εργαστηριακών Ιατρών, ο οποίος με τη θέση που έλαβε αμφισβήτησε την πρόσφατη πρόταση συμψηφισμού των οφειλών.

 

Κατόπιν ο κος Γούναρης Χρυσόστομος, Γενικός Διευθυντής Medisyn, παρουσίασε την αναπτυξιακή πορεία, τις δράσεις ανάπτυξης και τα νέα κίνητρα υποστήριξης που έχει θεσπίσει ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn για τα μέλη και τους συνεργάτες του, τα οποία αποτελούν «νησίδα σταθερότητας» στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και μπορούν να εγγυηθούν μία ευνοϊκή προοπτική για τον ιατρό βιοπαθολόγο.

 

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης των ιατρείων, ο κος Κλέαρχος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής της Healthmarketing, εξήγησε το ρόλο και τη σημασία της επένδυσης του Medisyn για τη λειτουργία της νέας καινοτόμου υπηρεσίας “Vriskodiagnostiko.gr” και πως αυτή μπορεί να αποτελέσει τη Νο1 μηχανή αναζήτησης ιατρείων στο διαδίκτυο.

 

 

Στο εκπαιδευτικό μέρος της Ημερίδας η κα Παναγιώτα Xατζηβασιλείου, Επιστημονική Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Medisyn, έκανε μία εκτενή παρουσίαση για τις «Eπιπολής και εν των βάθει λοιμώξεις από Candida”. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα είδη των επιπολής και εν των βάθει λοιμώξεων από candida, τους μηχανισμούς με βάση τους οποίους ασκούν την παθογόνο δράση τους αλλά και τους παράγοντες πυροδότησης αυτής. Επίσης, η κα Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην εργαστηριακή διάγνωση των λοιμώξεων από candida και την ευαισθησία αυτών στα αντιμυκητησιακά σκευάσματα που οδηγούν στη θεραπεία.

Αμέσως μετά ακολούθησε κλινικό φροντιστήριο μεγάλης διάρκειας, όπου δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης στην πράξη μέσω μικροσκοπίων, πολλών εκ των ανωτέρω περιπτώσεων.

(Για να δείτε την παρουσίαση της κας Χατζηβασιλείου πατήστε εδώ).

Στη συνέχεια ο κος Καλογερόπουλος Νίκος, Μοριακός Γενετιστής Medisyn, παρουσίασε τις νέες εξετάσεις μοριακής γενετικής μέσω της νέας στρατηγικής συνεργασίας με την ηγετική Veritas Genetics.

 

Πιo αναλυτικά ο κος Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην κλινική χρησιμότητα του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (myPrenatal) με τη μέθοδο της πλήρους αλληλούχισης του γονιδιώματος (WGS, Whole Genome Sequencing) όπου μετριέται η ποσότητα του DNA από κάθε χρωμόσωμα και υπολογίζεται η χρωμοσωμική σύσταση καταλήγοντας σε ερμηνευτικά αποτελέσματα υψηλής ειδικότητας και ευαισθησίας σχετικά με την πιθανότητα εμβρυικής ανευπλοϊδίας.

Κατόπιν παρουσιάστηκε η δοκιμασία myBRCA για τον έλεγχο του κινδύνου  ανάπτυξης καρκίνου ωοθηκών και μαστού μέσω του μοριακού ελέγχου με WGS παθογόνων μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 και ακολούθως ο έλεγχος myBRCAHirisk, o οποίος ελέγχει 26 γονίδια, που σχετίζονται με την αύξηση πιθανοτήτων κληρονομικού καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και άλλων μορφών κληρονομικού καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, στομάχου, ενδομητρίου, θυροειδούς, μελανώματος και συνδρόμων κληρονομικού καρκίνου.

Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στην δοκιμασία myGenome (πλήρη αλληλούχιση γονιδιώματος) μέσω της οποίας μπορούμε να αποκτήσουμε μία πλήρη αναφορά του γενετικού μας χάρτη. Ο έλεγχος γίνεται σε πάνω από 40.000 γονίδια τα οποία σχετίζονται με πάνω από 1.200 ασθένειες και κλινικές παθήσεις, συμπεριλαμβάνει επίσης φαρμακογενωμική ανάλυση για την επίδραση άνω των 200 φαρμάκων, έλεγχο για κληρονομική μετάδοση γενετικών ασθενειών και στοιχεία γενεαλογικής καταγωγής.

(Για να δείτε την παρουσίαση του κου Καλογερόπουλου πατήστε εδώ)

Τη συνάντηση έκλεισε η Γενική Γραμματέας του Medisyn κα Καλαμάρη Μαρία, η οποία αναφέρθηκε στη θέση που έλαβε ο Medisyn απέναντι στις πρόσφατες ανακοινώσεις του κρατικού φορέα της ΠΦΥ, προσδοκώντας να εισακουσθεί το αίτημα για μία δίκαια μεταχείριση προς τους εργαστηριακούς ιατρούς, οι οποίοι ως τελευταίος κρίκος της αλυσίδας πληρώνουν ολόκληρο το τίμημα της υπέρβασης του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την Ημερίδα Εφαρμοσμένης Εργαστηριακής Ιατρικής του Medisyn στη Θεσσαλονίκη πατώντας εδώ.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή υποδοχή των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε και προπαντός για τη συμμετοχή σας, η οποία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της επιτυχίας μας.

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση σύντομα κοντά σας!

Σχόλια Μελών

Αποστείλτε μας το δικό σας σχόλιο στο συγκεκριμένο άρθρο. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται επώνυμα.