To medisyn.eu βραβεύτηκε με τον έπαινο "Dynamic New Comer" στην κατηγορία Εφαρμογή B2B Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2015

Νέα SYNειδήσεις

Απαντήσεις ερωτήσεων υποβολών από ΕΟΠΥΥ

Tuesday, 03 April 2012

Ζητήματα ΕΟΠΥΥ

 

Υπάρχει αυτήν την στιγμή διαδικασία υποβολής μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (για την διαδικασία υποβολής πατήστε εδώ). Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν και οι οδηγίες χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής (Για τις οδηγίες πατήστε εδώ).

Επιπλέον σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησης με το προσωπικό της μηχανογράφησης του ΕΟΠΠΥ πήραμε τις εξής πληροφορίες που σας τις παραθέτουμε με κάθε επιφύλαξη από την στιγμή που δεν αποτελούν έγγραφη πληροφόρηση.

Η παρακάτω λίστα με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους θα εμπλουτίζονται ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.

  1. Ερώτηση: Σε χειρόγραφα παραπεμπτικά δεν υπάρχει αριθμός. Τι θα μπαίνει σαν αριθμός παραπεμπτικού; Απάντηση: Σε ότι αφορά στα χειρόγραφα παραπεμπτικά ο αριθμός τους κάθε μήνα θα ξεκινά από 1 και θα πρέπει το επιλεγμένο νούμερο να γραφτεί και πάνω στο αντίστοιχο χειρόγραφο παραπεμπτικό.
  2. Ερώτηση: Στο χειρόγραφο παραπεμπτικό ο αριθμός του θα πρέπει να είναι της μορφής  1 ή 000000000000001 (15 χαρ). Υπάρχει διάκριση ακόμη χειρόγραφου ή άλλου; Απάντηση: Το πεδίο «αριθμός παραπεμπτικού» είναι αλφαριθμητικό και είναι δεκτή είτε η μορφή 1 είτε η μορφή 000000000000001. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των χειρόγραφων παραπεμπτικών και των ηλεκτρονικών.
  3. Ερώτηση: Ποιά θα είναι τελικά η αξία των εξετάσεων που θα περιλαμβάνονται στην υποβολή; Απάντηση: Η αξία υποβολής είναι η τιμή της εξέτασης μείον την συμμετοχή του ασφαλισμένου. Σε περίπτωση που ισχύουν θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι επιπλέον εκπτώσεις.
  4. Ερώτηση: Λογιστικά οι περικοπές πως θα αντιμετωπίζονται; Απάντηση: Θα εκδίδεται πιστωτικό.
  5. Ερώτηση: Τι έλεγχοι θα γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Απάντηση: Ο έλεγχος που θα γίνεται στην κάθε υποβολή μέσω αρχείου, θα είναι η σωστή συμπλήρωση των στοιχείων και όσο αφορά στις τιμές ο έλεγχος θα είναι μεταξύ του συνολικού ποσού της υποβολής και του ποσού του συγκεντρωτικού τιμολογίου που θα κοπεί προς τον  ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι έλεγχοι θα γίνονται σε δεύτερο χρόνο.
  6. Ερώτηση: Ποιες τιμές ισχύουν; Απάντηση: Θα πρέπει να γίνει εκ νέου αντιστοίχηση των εξετάσεων σύμφωνα με την νέα λίστα των τιμών που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. (Για να δείτε την λίστα των τιμών, πατήστε εδώ).
  7. Ερώτηση: Στο πεδίο τύπος παρ/κου που αναφέρει τον τύπο της Μονάδας Έκδοσης (Νοσοκομείο, κλπ) τι τιμή θα μπαίνει; Απάντηση: Στο πεδίο τύπος παρ/κου θα καταχωρείται η τιμή 1.
  8. Ερώτηση: Στους κλινικούς ιατρούς υπάρχει μόνο ΑΜΚΑ και όχι ΑΜ ΤΣΑΥ. Βάζουμε αυτό; Απάντηση: Αν υπάρχει διαθέσιμος ο ΑΜ ΤΣΑΥ του ιατρού τότε καταχωρείται αυτός διαφορετικά ο ΕΟΠΥΥ θα δέχεται και τον ΑΜΚΑ.
  9. Ερώτηση: Μπορούμε να έχουμε λίστα ιατρών (ελεγκτών ή εκδοτών) με ΑΜ ΤΣΑΥ και ΑΜΚΑ; Απάντηση: Μητρώο ιατρών υπάρχει μόνο για τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Όμως επειδή δικαίωμα συνταγογράφησης (μόνο ηλεκτρονικά) έχουν και οι μη συμβεβλημένοι ιατροί, για αυτούς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Προκειμένου να σας δοθεί η λίστα με τους συμβεβλημένους ιατρούς παρακαλούμε να την ζητήσετε εγγράφως από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διότι λόγω προσωπικών δεδομένων δεν έχουμε την αρμοδιότητα να κοινοποιήσουμε δεδομένα όπως το ΤΣΑΥ και τον ΑΜΚΑ.
  10. Ερώτηση: Ο ΑΜΚΑ του  ασθενή θα είναι υποχρεωτικός; Απάντηση: Ο ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων είναι υποχρεωτικός αλλά στις πρώτες ενημερώσεις μπορεί & να είναι κενό.
  11. Ερώτηση: Ο Κωδικός Μονάδας Έκδοσης παραπεμπτικού στα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά δεν υπάρχει. Τι θα μπαίνει σε αυτήν την περίπτωση; Απάντηση: Εάν δεν είναι γνωστός ο κωδικός ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ συμπληρώνουμε ΧΧΧ (ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟ).
  12. Ερώτηση: Υπάρχουν ή θα υπάρξουν προδιαγραφές για την δημιουργία εφαρμογής-γέφυρας για την υποβολή αρχείων από τα πληροφοριακά συστήματα των εργαστηρίων; Απάντηση: Είναι ένα θέμα για το οποίο στον MEDISYN εργαζόμαστε αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Σχόλια Μελών

Αποστείλτε μας το δικό σας σχόλιο στο συγκεκριμένο άρθρο. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται επώνυμα.